Haber

AP raporu: Türkiye’nin AB üyelik süreci mevcut koşullarda devam edemez

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine ilişkin bir raporu kabul etti. AP’den yapılan açıklamada, parlamenterlerin AB ve Türkiye’ye “alternatif işbirliği yolları aramaya” çağrıda bulundukları belirtildi.

AP’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre AP Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin ‘mevcut koşullarda devam edemeyeceğini, yeni olası işbirliği yollarının keşfedilmesi gerektiğini ve AB’nin mültecilere daha fazla odaklanması gerektiğini belirtti. Türkiye’de ve beyin sarsıntısı sonrası yeniden yapılanma. destek vermek zorunda olduğunun altını çizdi. AB ve Türkiye’yi mevcut durumda ‘çıkmazdan çıkmaya’ davet eden komite, AB-Türkiye çıkarları doğrultusunda ‘paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulmaya’ da davette bulundu.

‘Türkiye DEMOKRATİK DEĞERLERE SAYGILI OLMALI’

AP Dış İlişkiler Komitesi’nde 47 evet ve 10 çekimser oyla kabul edilen raporda, ‘Türk hükümeti köklü bir rota değişikliğine gitmedikçe ülkenin AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda devam edemeyeceği’ belirtildi. . Türk hükümeti ve AB’ye ‘mevcut açmazı kırmak ve daha yakın bir ortaklık kurmak için paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulmalarını’ tavsiye eden komisyon, Avrupa Komisyonu’nu ‘her iki taraf için de çekici bir çerçeve için olası formatları aramaya’ davet etti.

Raporda Türkiye’nin hala bir AB adayı, NATO müttefiki ve güvenlik, ticaret, ekonomi ve göç gibi bir dizi alanda kilit bir ortak olduğunu teyit eden parlamenterler, Türkiye’nin demokratik maliyetlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı duyduğunu vurguladılar. AB yasalarına, unsurlarına ve yükümlülüklerine uyması bekleniyordu.

‘BİR ÜLKENİN NATO ÜYELİĞİ BAŞKA BİR ÜLKENİN AB ÜYELİĞİNDEN DOLAYI OLAMAZ’

Türkiye’ye İsveç’in NATO üyelik başvurusunu daha fazla gecikmeden onaylaması çağrısında bulunan Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, “bir ülkenin NATO üyelik sürecinin hiçbir şekilde başka bir ülkenin AB üyelik sürecine bağlı olamayacağını” vurguladı.

Dışişleri Komisyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Rusya’yı Ukrayna savaşından dolayı kınayan oylamada Türkiye’nin oy kullanmasını memnuniyetle karşılayarak, “Türkiye’nin AB’nin ortak dış ve güvenlik politikasına uyumu tüm zamanların en düşük seviyesinde. 7’ye düştü. Bu, tüm genişleme ülkeleri arasında ortadaki en düşük oran” dedi. Türkiye’nin yaklaşık 4 milyon kişiyle dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığına dikkati çeken AP Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye’nin mültecilere ev sahipliği yapma çabalarını “takdir ettiklerini” belirtti.

SANCHEZ AMOR: Türkiye YATIRIMINI BETON ÇÖZÜMLERLE GÖSTERMELİ

Suriye ve Türkiye’de 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Maraş depremi nedeniyle Türkiye’ye taziyelerini de ileten parlamenterler, ‘Avrupa dayanışmasının AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin somut bir şekilde gelişmesini sağlayabileceğini’ vurguladılar.

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor da raporla ilgili bir açıklama yaptı, “Türk hükümetinin son zamanlarda AB üyelik sürecini yeniden canlandırmaya yeniden ilgi gösterdiğini gördük. Bu jeopolitik pazarlığın bir sonucu değil, ancak Türk yetkililer gerçek. temel haklar ve hukukun üstünlüğü alanında süregelen gerilemenin durdurulmasında, “Türk hükümeti bu konuda samimiyse bunu somut reformlar ve eylemlerle göstermelidir” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun paylaştığı bilgilere göre, komisyon tarafından kabul edilen rapor, Avrupa Parlamentosu’nda görüşülecek ve ardından oylanacak.

ERDOĞAN: AB’DE ÖNCE TÜRKİYE İÇİN DİKKATLİ OLUN

İsveç’in NATO üyeliğini onaylamak için Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini şart koşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Liderleri Zirvesi öncesi yaptığı konuşmada, “İstiyorum. Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olacak”. 50 yılı aşkın süredir Birliğin kapılarında bekleyen bu ülkelere buradan sesleniyorum. Önce Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin önünü açın, Finlandiya’da yaptığımız gibi İsveç’in de önünü açalım.” Bu kapsamda İsveç ile varılan anlaşmanın ardından Erdoğan, İsveç’in NATO üyelik başvurusunun onaylanma sürecinin başlayacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

haberguneysinir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu