Sağlık

Aşırı Sıcaklarda Tansiyon Hastalıklarına Özel 10 Kritik Uyarı!

Her 10 kişiden 3’ünün yüksek tansiyon hastası olduğu ülkemizde art arda gelen sıcak hava dalgaları kalp ve damar sağlığını zorlayacak sonuçlara neden oluyor. Yüksek sıcaklık ve yüksek nem faktörleri oluştuğunda daha fazla kan akışına neden olur, bu nedenle kalp dakikada iki kat daha fazla kan pompalar ve normal bir güne göre daha hızlı atar. Kalp için gerginlik oluşturan ve yüksek tansiyonu tetikleyen bu sıcak havanın etkilerinden kolay önlemlerle korunmanın mümkün olduğu ortaya çıktı.

Acıbadem Taksim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat TurfanVücuttaki atardamarları etkileyen yüksek tansiyonun (hipertansiyon) kalbin kan pompalamak için daha fazla çalışmasını gerektirdiğini ve bunun da kalbin gerilmesine neden olduğunu belirterek, yetişkin nüfusun yüzde 31,2’sinin kan pompaladığına dikkat çekiyor. Ülkemizde hipertansiyon var.

  Bu rakamlara dikkat!

Hava durumu kuralları bazı sağlık sorunlarının tetiklenmesinde rol oynar. Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nem, yüksek tansiyonu olan bireyler için önemli sağlık sonuçlarına neden olabilir. En büyük riskler, sıcaklık 21 santigrat derecenin üzerinde ve nem yüzde 70’in üzerinde olduğunda ortaya çıkar. Bazı kişiler, özellikle 50 yaşın üzerindekiler, aşırı kilolular veya kalp, akciğer veya böbrek rahatsızlıkları olanlar, nemden etkilenme açısından daha yüksek risk altındadır.

  Isı düşük tansiyona neden olabilir

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan sıcak havanın yüksek tansiyonu nasıl etkilediğini şöyle açıklıyor: “Kan basıncı, vücudun ısıya maruz kalmasından etkilenir; Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nem cilde daha fazla kan akışına neden olur. Bu, kalbin dakikada iki kat daha fazla kan pompalamasına ve normal bir güne göre daha hızlı atmasına neden olur; Sıcak havalarda vücut ısı kaybetmek için cilde kan akışını artırır. Bu damarları gevşeterek yapılır. Bu nedenle yaz aylarında normal kişilerde kan basıncı daha düşüktür. Ancak hem terleme hem de damar yatağının gevşemesi özellikle ilaç kullanan hastalarda tansiyonu önemli ölçüde düşürebilir. Ayrıca bazı hipertansiyon ilaçları güneşe karşı duyarlılığı artırır. Sonuç olarak, daha yüksek güneş yanığı riskine ve ciltte kabarcıklara veya kızarıklığa neden olabilecek aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir.”

Isı ve terleme de vücuttaki sıvı miktarını ve kan hacmini azaltarak dehidrasyona neden olabilir. Bu da vücudun soğuma kabiliyetine müdahale ederek kalp üzerinde gerginlik yaratabilir. Ayrıca ilaçların vücutta dağılımına ve etkilerinin değişmesine neden olur.

10 öneriyi dikkatle uygulayın

Peki bu kadar hayati süreçleri tetikleyen sıcak havalardan nasıl korunmalıyız? Kardiyolog Prof. Dr. Murat Turfan,İşte kalp ve damar sağlığımızı korumak için alınabilecek 10 öneri:

  • Bol su veya sağlıklı içecekler içerek susuz kalın. Su en iyisidir, ancak kalp yetmezliğiniz olduğu için sıvı alımınızı sınırlamanız söylendiyse, doktorunuzla konuşmalısınız.
  • Alkollü içeceklerden kaçının. Alkol susuz kalmaya neden olduğundan, vücudunuz susuz kalabilir.
  • Salata ve meyve gibi su içeriği yüksek, iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olan soğuk yiyecekleri tüketin.
  • Evinizi serin tutmaya çalışın. Doğrudan güneş ışığı alan pencereler varsa, panjur veya perdelerle kapatın. Dışarısı evinizden daha soğuksa pencereleri açın. Evinizi daha sıcak hale getirebileceklerinden, ihtiyacınız olmayan tüm ışıkları veya elektrikli ekipmanı kapatın.
  • Uyumak için evinizdeki en havalı yeri seçin.
  • Hafif, bol giysiler giyin.
  • Günün en sıcak saatleri olan 11:00-15:00 saatleri arasında güneşten uzak durun. Dışarı çıkıyorsanız güneş kremi sürün, şapka takın ve yanınızda su taşıyın.
  • Aşırı fiziksel egzersizden kaçının.
  • Bazı ilaçlar vücudun su içeriğini ve yüksek sıcaklıklara tepki verme yeteneğinizi etkileyebilir. Yaz aylarında aşağıdaki ilaçları alıyorsanız doktorunuza danışın: Beta-blokerler ve diüretikler dahil olmak üzere yüksek tansiyon ilaçları; antihistaminikler veya dekonjestanlar gibi alerji ilaçları ve antipsikotikler gibi psikiyatrik ilaçlar.
  • Tıpkı yüksek sıcaklıklarda vücudunuzu serin tutmanın yollarını bulmanız gerektiği gibi, ilaçlarınızı da aşırı ısınmamaları için uygun şekilde saklayın. Şeker hastalığını tedavi etmek için kullanılan insülin de dahil olmak üzere bazı ilaçlar, sıcaklık değişimleri sırasında bozulabilir. İlaçları serin ve kuru bir yerde saklayın. İlacı banyoda, pencere pervazında veya bir araçta saklıyorsanız, aşırı sıcağa ve neme maruz kalmayı azaltmak için ilacı orijinal kabında saklayın.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberarmutlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu