Haber

DEÜ’den Sürdürülebilirliğe Estetik Katkı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından yürütülen Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) biri olan “Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Kullanışlı Nesne Tasarımı ve Üretimine Uygulanması” projesi kapsamında, sürdürülebilir kolonya şişesi tasarımı ve üretimi İzmir’in kültürel değerlerine vurgu yapan, fonksiyonel ve estetik bir yaklaşım. yapmak. DEÜ Rektörü Prof. Dr., proje kapsamında gerçekleştirilecek literatür taramasıyla klasik kolonya üretim ve tüketim alışkanlıklarını inceleyerek, çevre dostu, hediyelik eşya olarak da değerli olabilecek, yeniden doldurulabilir bir ürün ambalajı oluşturmaya çalışacaklarını vurguladı. . Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemizin öz kaynaklarına yeni bir ürünle katkı sağlamayı öngördüğümüz proje kapsamında, İzmir’in endemik bitkilerinden elde edilen ekstraktlar ve geri dönüştürülebilir yerel meyve işleme atıklarıyla da kolonya üreteceğiz, ve bunları benzersiz şişe tasarımlarımızla birleştiriyoruz.”

Sıfır Atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında yaptığı çalışmalar ve aldığı ödüllerle Türkiye’nin zirvesinde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir’in kültürel değerlerini de ön plana çıkaracak sürdürülebilirlik projesi için çalışmalarını sürdürüyor. DEU’nun farklı alanlarda yürüttüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) biri olan “Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Kullanışlı Nesne Tasarımı ve Üretimine Uygulanması” projesi kapsamında kolonyanın tanıtılması için çalışmalar yürütülüyor. Yenilikçi ve sürdürülebilir şişe tasarımıyla Türk kültürel değerleri modülü. Projenin liderliğini DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna’nın yürüttüğü ve 24 araştırma görevlisinin yer aldığı proje, İzmir’in endemik bitkilerinden elde edilen ekstraktlar ve geri dönüştürülebilir yerel meyve işleme atıklarıyla kolonya üretilmesini amaçlıyor.

3 BİN ŞİŞE ÜRETİLECEK

Projeye ilişkin gelişmeleri paylaşacak DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ı ziyaret eden DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, araştırmacılardan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden Prof. DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Beslenme Süreci Bölümü’nden Dr. Halil Yoleri ve Dr. Öğretim Üyesi Tolga Akcan, çalışma kapsamında hedefin 3 bin şişe üretmek olduğunu kaydetti. DEÜ Rektörü Prof., projeyle İzmir’in kültürel değerlerini öne çıkarmayı, fonksiyonel ve estetik yaklaşımla sürdürülebilir kolonya şişeleri tasarlayıp üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Dr. Nükhet Hotar, “Çevre dostu uygulamalarıyla dikkat çeken Üniversitemiz, bu alandaki girişimlerine bir yenisini daha ekledi. “Patent alarak yeni bir ürünle Üniversitemizin özkaynak kaynaklarına katkıda bulunmayı öngördüğümüz proje kapsamında, Türk kültürel değerlerinin bir parçası olan kolonyayı özgün bir şişe tasarımı ve tasarımıyla sunmayı hedefliyoruz. Meyve atıklarından elde edilen ekstraktlarla kolonya üretmek” diye konuştu.

PROTOTİPLER İNCELENDİ

Kısa sürede tamamlanması beklenen projenin, Yükseköğretim Kurulu Araştırma Üniversiteleri için belirlenen odak alanlarından biri olan “Çevre Bilimleri ve İklim Değişikliği” isimli göstergeyle de bağlantılı olduğunu belirten YÖK), Rektör Hotar, “Literatür taramasıyla klasik kolonya üretim ve tüketim alışkanlıkları incelenerek çevre dostu sonuçlar belirlenecek.” dedi. Tekrar doldurulabilen veya hediyelik eşya olarak değerli, ikram özelliği olan niş bir ürün ambalajı oluşturmaya çalışacağız. Proje kapsamında İzmir’in endemik bitkilerinden elde edilen ekstraktlar ve geri dönüştürülebilir yerel meyve işleme atıklarıyla üretilecek kolonyaların ürün kimliğini yansıtan ambalajlar tasarlayacağız. Bunlar Güzel Sanatlar Fakültemizin yaptığı özgün tasarımlar olacaktır. Bu tasarımların prototiplerini inceleme fırsatı bulduğumuz ziyaretimizde hocalarımızla projemizin detaylarını da konuştuk. “Bu anlamlı çalışma için hocalarımıza ve projeye katkı sağlayan tüm araştırmacılara teşekkür ederiz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ulukislahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu