Sağlık

Fazla kilolu olanlar bu hataları yapmasın!

Dikkat! Bu ölümcül hastalık hızla yayılıyor!

Ülkemizde her 5 kişiden biri obez!

OBEZİTE HASTALARINA ÖZEL 5 KRİTİK ÖNERİ!

Modern çağın tehlikeli hastalığı obezite hem dünyada hem de ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bilgi Baca,Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik başta olmak üzere pek çok yanlış yaşam tarzı alışkanlığının da etkisiyle günümüzde her 5 kişiden birinin obez olduğunu belirterek, “Covid-19 ve Grip gibi grip enfeksiyonları nedeniyle evde daha fazla vakit geçirmek de düzensizlikleri artırdı. Beslenme ve hareketsizlik obezitenin hızla yaygınlaşmasına neden oluyor.”

Obezitenin tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturduğunu ancak fazla kilolardan kurtulmak için bazı hatalar yapılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bilgi Baca, “Nasıl ki doğal ya da bitkisel adı altında satılan ilaçlardan uzak durulması gerekiyorsa, multidisipliner yaklaşımın olmadığı merkezlerde cerrahi operasyonlardan da kaçınılmalıdır.” Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bilgi Baca, obezite hastalarının dikkat etmesi gereken 5 kuralı açıklayarak değerli uyarı ve önerilerde bulundu.

1. Obeziteyi sadece estetik bir sorun olarak görmeyin!

Obezite, organları hızla yıpratır ve şeker hastalığından kalp hastalığına, solunum yetmezliğinden felce, böbrek ve karaciğerden kansere kadar pek çok ciddi hastalığa neden olarak yaşam süresini kısaltır. Bu nedenle obeziteyi sadece estetik bir sorun olarak görüp “Kilolarımla barışıkım” demeyin. Diyet ve egzersiz yaparak kilo veremeyen hastalar için obezite cerrahisinin hayat kurtarıcı bir yöntem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bilgi Baca, “Hayat kurtarıcı diyorum çünkü obezitenin yol açtığı hastalıklar hastanın hayatını ciddi şekilde tehdit ediyor. “Unutmayın, vücut kitle indeksiniz 40’ın üzerindeyse veya BMI’nız 35 ise ve eşlik eden en az bir kronik hastalığınız varsa multidisipliner bir yaklaşımla doğru ellerde olacağınız obezite cerrahisinin riskinin çok düşük olduğunu unutmayın. fazla kiloların neden olduğu sağlık riski ile ameliyat olmadan ölçülebilmektedir” diyor.

2. Fazla kilolardan kurtulmanın en iyi tekniğini öğrenin!

Günümüzde obezite cerrahisinin daha az komplikasyonla, güvenli bir şekilde yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Bilgi Baca, dünyada ve ülkemizde en sık uygulanan ameliyatın tüp mide ameliyatı olduğunu ancak obezite cerrahisinin merkezlerde yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor. bu konuda deneyimli ve multidisipliner bir yaklaşımla hareket eden kişilerdir.

3. ‘Doğal’ ya da ‘bitkisel’ denildiği için kilo verme vaadi veren ürünlere aldanmayın!

İnternetten ya da çevrenizden duyduğunuz kulaktan dolma bilgiler ve tekliflere dayanarak ‘doğal’ ya da ‘bitkisel’ adı altında satılarak zayıflama vaadi veren ürünlere aldanmayın. Aksi takdirde bu artefaktlar karaciğere ve böbreklere geri dönülemez şekilde zarar verebilir ve hayati tehlike oluşturabilecek risklere neden olabilir.

4. Ameliyat öncesi uygun araştırma yapın, multidisipliner bir merkez seçin!

Obezite cerrahisinin multidisipliner planlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bilgi Baca, şöyle konuştu: “Tedaviyi yapacak ekibin içerisinde genel cerrah, diyetisyen, endokrinolog, psikolog, fizyoterapist ve radyolog bulunmalıdır. Tercihen bu konuda merkezileşmiş kliniklerde tedavinin sağlanması gerekmektedir. “Ameliyata karar verirken hastaya bilgi verilmeli, olası komplikasyonlar ve takip süresi hakkında detaylı bilgi verilmelidir.”

5. Ameliyat sonrası takip sürecini baştan itibaren iyice öğrenin!

Obezite cerrahisinden sonra iş bitmiyor! Hastaların en az 1,5 yıl boyunca 3’er aylık aralıklarla takip edilmesi gerekmektedir. Etkili sonuç alabilmek ve hastanın yeni yaşam ve beslenme alışkanlıklarına hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmesi için bu takiplerin kritik değer taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Bilgi Baca, “Hastanın olası protein, vitamin ve mineral eksiklikleri giderilmelidir. Ameliyattan sonra erken dönemde tespit edilmeli ve sağlık ekibi tarafından önlem alınmalıdır. Hasta ameliyat sonrasında yanlışlıkla ‘Ameliyat oldum, artık kilo almayacağım, iş bitti’ dememeli, sağlıklı ve dengeli beslenme ve egzersizle mutlaka kilo verme sürecini desteklemelidir. “Aksi takdirde verilen kilolar hızla geri alınır” diyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu