Güney Kıbrıs liderinden Türkiye’ye çağrı: Adayı tekrar birleştirelim
New York’ta gerçekleşen 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi hakkında konuşma yapan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, “Coğrafyayı değiştiremeyiz. Bu bir lanet değil, bir fırsat. Türkiye ve Kıbrıs her zaman komşu kalacak. Barış, işbirliği ve ortak çalışma temelinde yeni bir yol çizebileceğimize yürekten inanıyorum. Bugün yeniden birleşmek için müzakere masasına oturmaya hazırım.” dedi.
TÜRKİYE VE KKTC ARTIK FEDERASYON MODELİNİ KABUL ETMİYOR
Kıbrıs adası, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtının ardından ikiye bölündü ve adanın güneyinde Güney Kıbrıs Rum yönetimi, kuzeyinde ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC), egemenliğinin tanındığı iki devletli bir yapı isterken, Güney Rum Yönetimi ise BM kararlarında tanımlanan ve iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon altında yeniden birleşmeyi öngören bir çerçevenin kabul göreceğini savunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, BM Genel Kurulu’nda, Salı günü yaptığı konuşmada federasyon modelinin “artık geçerliliğini tamamen yitirdiğini” belirterek, adada “iki ayrı devlet ve iki ayrı halk” olduğunu belirtti. Erdoğan, “Kıbrıs Türkleri’nin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalı” dedi. Erdoğan’ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, “federasyon dışındaki modelleri görüşmek üzere BM himayesinde taraflar arasında yapılacak bir toplantının” faydalı olabileceğini söylediği de basına yansıdı.