Çermik nerede? Çermik ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Çermik hangi ilçeye bağlıdır?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, DiyarbakırDeprem birçok yerde hissedildi. Diyarbakır Türkiye’nin Çermik ilçesi merak edildi. Peki Çermik nerede? Çermik ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Çermik hangi ilçeye bağlıdır? Detaylar burada…
ÇERMİK NEREDE?
Çermik Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.
Nüfus: 51.058
Alan: 1.032 km² (398 mi²)
ÇERMİK İLÇESİNİN NÜFUSU NE KADAR?
Diyarbakır ili Çermik ilçesinin nüfusu 51.058’dir.
ÇERMİK HANGİSİ İLE BAĞLANTILIDIR?
Çermik Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.
Eski adı Aberna’dır. İlçe bugünkü adını dünyaca ünlü kaplıcalarından almıştır. 2006 yılı itibariyle Çermik’in merkez nüfusu 21.000 civarındadır. Çermik ilçesinin nüfusu, çoğunluğu Zazalar olmak üzere Türkmenler, Zazalar ve Kürtlerden oluşmaktadır. 1915 Olaylarına kadar Ermenilerin ilçede önemli bir nüfusa sahip olduğu iddia edilmektedir. “Türk milliyetçiliğinin babası” kabul edilen Türk düşünürü Ziya Gökalp’in memleketi ve Moğol istilası sonucu Harezmşahlar’dan göç eden Beg-Tili Uzun’a bağlı Türkmenlerin göç ettiği eski büyük Türkmen şehri Çermik’te Türkmen yoğunluğu 13. yüzyılda işgal, 1960’ta yaşanan 1970’lerden itibaren gün geçtikçe azalmaktadır. Özellikle şehir merkezinde nüfusu olmayan ve kırsal kesimde yaşayan Zazalar; Daha sonra Kürtler şehir merkezine geldiler ve bugün sayıca azalan Türkmen nüfusunu esasen geride bıraktılar ve demografik yapıyı değiştirdiler.
İlçede Artuklular dönemine ait birçok tarihi eser bulunmaktadır. Başlıcaları; Haburman Köprüsü, Çeteci (Bande) Abdullah Paşa Medresesi, Çermik Hamamı ve Bandeler Çeşmesi. (Çermik kaplıcaları Bandeler döneminde yapılmıştır.) Tarihi ve kültürel bir eser olan Haburman köprüsünü korumak amacıyla Çermik Belediyesi burayı araçlara kapatmış ve yaklaşık 20 metre yanına yol ile buluşması için ek bir köprü daha yaptırmıştır. ihtiyaç.
Düğünlerde kısmen de olsa folklorik etkiler görülür. Kadınların en büyük eğlencesi mart ayındaki Oğlak partisidir. En önemli yemeği Meftune’dir. Çermik’in geçim kaynağı özellikle yurt dışında çalışanların gönderdikleri havaleler, şehir dışına giden mevsimlik işçiler, mermer ocakları ve Çermik Kaplıcasıdır. Çermik’te bağcılık oldukça gelişmiştir ve özellikle köylerin geçim kaynağıdır. Ayrıca memur nüfusunun fazla olması kent ekonomisini hareketli kılmaktadır. İl Merkezinde 10 İlköğretim Okulu, 2 Anadolu Lisesi, 1 Çok Programlı Lise, 1 İmam Hatip Lisesi, 1 Fen Lisesi, 1 Anaokulu ve Meslek Lisesi bulunmaktadır.