Samsun, Türkiye’de Tarımsal Üretimde Öne Çıkıyor
Samsun, arazisinin yüzde 38,92’sinde yetiştirilebilen fındık, lahana, karnabahar, kivi, dut, böğürtlen, tütün, karpuz ve kavun gibi ürünlerle Türkiye’de öne çıkıyor.
Samsun’un il yüzölçümü 972 bin 459 hektar, ekili tarım alanı ise 378 bin 470 hektar. Ekili tarım alanlarının yüzde 58,87’sini hububat, yüzde 3,78’ini sebze bahçeleri, yüzde 32,72’sini meyve tarlaları, yüzde 4,62’sini ise nadas bırakıyor. Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin suladığı Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü Ovaları gibi verimli tarım alanlarına sahip olan Samsun’da pirinç, soya fasulyesi, tütün, lahana, karnabahar, barbunya, pırasa, turp, kabak, biber, pancar, brokoli, yeşillik üretilmektedir. fasulye, karpuz, patlıcan, kavun, ıspanak, fındık, kızılcık, kivi, muşmula, dut ve böğürtlen üretiminde ya en fazla üretime sahip ilin ortasında ya da en yüksek üretime sahip ilk 10 ilin ortasında yer almaktadır. Türkiye’de üretim.
Türkiye’deki lahananın neredeyse yarısı Samsun’da üretiliyor.
İl genelinde yıllık 142 bin 480 ton çeltik üretimi yapılıyor. Bu üretimle Samsun, Türkiye’nin en çok çeltik üreten ikinci ili konumundadır. Lahana üretiminde Türkiye’de üretilen lahananın yüzde 42,11’i Samsun’da üretiliyor. Samsun, yıllık 406 bin ton lahana üretimi ile Türkiye’nin en çok lahana üreten ili konumunda. Samsun da yıllık 60 bin ton karnabahar üretimi ile ülke karnabaharının yüzde 25’ini üreterek ilk sırada yer alıyor. Taze barbunya ve pırasa üretiminde 3., turp üretiminde ise 4. sırada yer almaktadır. Meyve üretiminde büyük bir kapasiteye sahip olan Samsun, yılda 111 bin ton fındık üretiyor. Ordu’dan sonra Türkiye’nin en çok fındık üreten ili olan Samsun, aynı zamanda kızılcık üretiminde 2., kivi üretiminde 3. ve muşmula üretiminde 4. sırada yer alıyor.
Yem bitkileri ile sebze, meyve ve bahçe bitkileri üretiminde Türkiye’nin üretim yükünü taşıyan Samsun, fiğ üretiminde 1., bezelye üretiminde 2. ve Macar tohumluk üretiminde 5. sırada yer almaktadır. – SAMSUN